TURISTA ÉS HOTEL INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁG, BUDAPEST - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Ráday utca


Budapesti szállodák

Budapesti városkalauz:
Budapest tömegközlekedése
Budapest Metróvonalai
Budapest időjárása
Központi Vásárcsarnok
Szent István Bazilika
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Gellért-hegy
Budapesti fürdők
Operaház
Szépművészeti Múzeum
Műcsarnok
Múzeumok és galériák
Hősök tere
Fővárosi Állat- és Növénykert
Budapesti Vidámpark
Városligeti Műjégpálya
Margitsziget
Citadella
Sziget Fesztivál
Ráday utca
Puskás Ferenc Stadion
Egyetemi Botanikus Kert (Füvészkert)
Budapest Kártya
Budapesti cukrászdák
Budapest városszerkezete
Ferihegy 1 repülőtér
Ferihegy 2 repülőtér
Légitársaságok Ferihegyen
Parkolás Budapesten
Nyilvános WC-k
Távolságok Budapesttől
Szilveszter Budapesten
Budapest légszennyezettsége
Zsebtolvajok Budapesten
Hajléktalanok Budapesten
Pénzváltás Budapesten
Hajóközlekedés Budapesten
West End City Center
Piaci szokások
A Duna Budapesten

Magyarországi turizmus

Szállodafoglalás
Magyar városok
Programok
Autókölcsönzés
Időjárás
A Budapest IX. kerületében található Ráday utca egyike a főváros legkedveltebb és leglátogatottabb helyszíneinek. A hangulatos utca mely szórakozási, kulturális és gasztronómiai lehetőségek tárházát kínálja az idelátogatók számára mind a fővárosi lakosság, mind a hazai és külföldi turisták körében népszerű. Az itt megerndezésre kerülő számos fesztivál révén a Ráday utca 2000-ben kultuszutcává alakult át.

A mai Ráday utca szűkebb környezetében a középkorban Szenterzsébetfalva állt. Az 1700-as évek közepén a Ráday elődje, az akkor még Soroksárinak nevezett utca volt a település fő ütőere. Új nevét Ráday Gedeonról, a 18. század neves költőjéről és műpártolójáról nyerte. Az író szent elhatározása volt, hogy összegyűjti a teljes magyar irodalmat. Halálakor tízezer kötetből állt a könyvtára. Az utcában fellelhető nyilvános Ráday könyvtár könyvállományának alapját a Ráday család gyűjtötte össze a 18. század folyamán. A könyvtár létrejöttében Ráday Gedeon és édesapja Ráday Pál vállalt nagy szerepet. A művészek régen is szerették, ma is szeretik ezt az utcát, itt alkotott Harangy Jenő grafikus- és festőművész, és itt töltötte gyermekéveit Bódy Gábor filmrendező.

Minden évben számos fesztivál várja a kultúrára fogékony, szabadidejét színvonalas környezetben eltölteni kívánó közönséget a Ráday utcában. A "Ráday kultucca" összefoglaló néven mintegy nyolc fesztivált rendeznek itt áprilistól októberig. Az említett fesztiválok közül a legnépszerűbbek a következők: Költészet Napja, Plein-Art Kortárs Művészetek Fesztiválja, Ünnepi Könyvhét, Református Zenei Fesztivál, Ferencvárosi Ünnepi Játékok, Ferenc Napi Búcsú. Emellett három galéria, bibliamúzeum és a már említett könyvtár várja a művészetek szerelmeseit.

Mindegy, hogy reggel vagy este visz utunk a Ráday utcába az sosem kihalt, mindig ül valaki a kávéházakban és éttermekben, valamint azok teraszain. Köszönhető ez többek között annak is, hogy kávéházból mintegy 14 található itt. Két markánsan elkülönülő szakaszra osztható a Ráday utca, a választóvonalat a Bakáts tér jelenti. Itt található a Szent Ferenc katolikus templom is. Innen a Boráros tér felé haladva kevésbé vonzó a kép, a másik oldal, a Kálvin tér felé haladva az igazi sétálóutca jellegű Ráday utca. Itt található a kávéházak zöme is: a Jaffa kávéház kezdi a sort, mely a Kálvin téri aluljáróban található Cha-cha-cha retro-bárral végződik.

Az utcában sokféle bolt közül válogathatnak a vásárolni vágyók, bőrdíszműves, elektronikus eszközöket és bútorokat kínálók szerepelnek a palettán. Az is jó helyen jár, aki szépülni szeretne, fodrászat, szépségszalon, szolárium és edzőterem is van a Rádayban. Lehet még itt diákmunkát vállalni, és lóversenyre fogadni. A nyelvet tanulni vágyókat a neves Goethe Institut várja, amelynek kávézója is nagy népszerűségnek örvend.

A nagy látogatottság miatt a ferencvárosi önkormányzat, melynek épülete szintén itt található, következetesen dolgozik azon, hogy a Ráday utca teljesen sétálóutcává alakuljon. Ma még egy irányban közlekedhetnek autók a Ráday utcában a forgalmat azonban folyamatosan próbálják csökkenteni, hogy az ide látogatók zavartalanul tudjanak szórakozni, pihenni.www.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.