TURISTA ÉS HOTEL INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁG, BUDAPEST - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Budapest városszerkezete


Budapesti szállodák

Budapesti városkalauz:
Budapest tömegközlekedése
Budapest Metróvonalai
Budapest időjárása
Központi Vásárcsarnok
Szent István Bazilika
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Gellért-hegy
Budapesti fürdők
Operaház
Szépművészeti Múzeum
Műcsarnok
Múzeumok és galériák
Hősök tere
Fővárosi Állat- és Növénykert
Budapesti Vidámpark
Városligeti Műjégpálya
Margitsziget
Citadella
Sziget Fesztivál
Ráday utca
Puskás Ferenc Stadion
Egyetemi Botanikus Kert (Füvészkert)
Budapest Kártya
Budapesti cukrászdák
Budapest városszerkezete
Ferihegy 1 repülőtér
Ferihegy 2 repülőtér
Légitársaságok Ferihegyen
Parkolás Budapesten
Nyilvános WC-k
Távolságok Budapesttől
Szilveszter Budapesten
Budapest légszennyezettsége
Zsebtolvajok Budapesten
Hajléktalanok Budapesten
Pénzváltás Budapesten
Hajóközlekedés Budapesten
West End City Center
Piaci szokások
A Duna Budapesten

Magyarországi turizmus

Szállodafoglalás
Magyar városok
Programok
Autókölcsönzés
Időjárás
A magyar főváros a Duna két partján terül el, s két alapvetően eltérő részre osztja. A budai oldal hegyvidékes tája helyezkedik szembe a laposan elterülő pest oldallal.

A Duna Budapesti szakaszán három sziget található. Ezek közül legnagyobb a Csepel-sziget, ezt követi a város szívében elhelyezkedő, történelmi múltra visszatekintő Margit-sziget, s ettől északra fekszik az Óbudai-sziget. A két városrészt-Pestet és Budát- 9 híd köti össze, amelyek közül kettő vasúti s hét közúti híd.

1994 óta Budapest 23 kerületre van felosztva, amelyek közül 6 Budán, 16 Pesten található, s egy a két városrész között, Csepel-szigetén helyezkedik el. A kerületeket az óramutató járásával megegyező irányban számozzák, belülről kifelé haladva. Néhány a kerületek közül hivatalos elnevezésként egy hagyományos városrész nevét viseli, ilyen például a Józsefváros, mely a főváros VIII. kerületének megnevezése. A VIII. kerület egyike Budapest legellentmondásosabb kerületeinek. Egyben ez a kerület a legrégibb is, a közelmúltban ünnepelte 225. évfordulóját. Lakóinak száma meghaladja a nyolcvanezret. A kerület belső és középső része a tömegközlekedéssel legjobban ellátott budapesti kerületek közé tartozik. Itt található a Keleti pályaudvar, Magyarország legfontosabb személypályaudvara.

Budapest egyik legzsúfoltabb, legkevesebb zöldterülettel rendelkező területe a VII. kerület, melyet Erzsébetváros néven emlegetnek. A második világháború végén ezen a területen volt a budapesti gettó, amely 1945. január 18-án szabadult fel. A holokausztot túlélt 120 ezer magyar zsidó közül a felszabaduláskor a gettóban kb. 70 ezren voltak életben.

Budapest V. kerülete (Belváros-Lipótváros) a főváros, s egyben Magyarország szíve, a pesti oldal központi kerülete. Itt találhatók azok az országos intézmények, amelyek a tudományos, politikai, művészeti, s üzleti élet központjai, valamint olyan látványosságok otthona az V. kerület, mint a Váci utca, a Kossuth tér, a Parlament, vagy a Szent István bazilika. A kerület valójában a legkisebb budapesti kerületek egyike. Két városrészből áll, a történelmi Belvárosból, s a vele szomszédos Lipótvárosból. Az V. kerület közlekedési csomópont, rengeteg úton megközelíthető, négy Duna-híd köti össze a budai túlparttal. A Belvároshoz tartozó Duna-parton találhatók a főváros folyami kikötői is.

Budapesten az V-VI kerület alkotja az ún. belső munkahelyi övet, ahol kevés a lakás, hiszen ez a városrész annyira zsúfolt, hogy leginkább már csak dolgozni járnak ide az emberek. A belső lakóövnek a VII-VIII. kerület tekinthető. A külső munkahelyi övet alkotó városrészek: Újpest, Angyalföld, Kőbánya, Csepel, Óbuda, Budafok. A külső lakóöv pedig Kispest, Pesterzsébet, Káposztásmegyer és Békásmegyer városrészeket foglalja magába.www.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.