TURISTA ÉS HOTEL INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁG, BUDAPEST - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Múzeumok és galériák


Budapesti szállodák

Budapesti városkalauz:
Budapest tömegközlekedése
Budapest Metróvonalai
Budapest időjárása
Központi Vásárcsarnok
Szent István Bazilika
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Gellért-hegy
Budapesti fürdők
Operaház
Szépművészeti Múzeum
Műcsarnok
Múzeumok és galériák
Hősök tere
Fővárosi Állat- és Növénykert
Budapesti Vidámpark
Városligeti Műjégpálya
Margitsziget
Citadella
Sziget Fesztivál
Ráday utca
Puskás Ferenc Stadion
Egyetemi Botanikus Kert (Füvészkert)
Budapest Kártya
Budapesti cukrászdák
Budapest városszerkezete
Ferihegy 1 repülőtér
Ferihegy 2 repülőtér
Légitársaságok Ferihegyen
Parkolás Budapesten
Nyilvános WC-k
Távolságok Budapesttől
Szilveszter Budapesten
Budapest légszennyezettsége
Zsebtolvajok Budapesten
Hajléktalanok Budapesten
Pénzváltás Budapesten
Hajóközlekedés Budapesten
West End City Center
Piaci szokások
A Duna Budapesten

Magyarországi turizmus

Szállodafoglalás
Magyar városok
Programok
Autókölcsönzés
Időjárás
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum: A Ludwig Múzeum Magyarország egyetlen olyan kortás művészeti múzeuma, mely nemzetközi anyagot is gyűjt. 1989-ben alapította a magyar kulturális kormányzat. Gyűjteményének alapja az a 70 műtárgy, melyet az 1955 utáni kortárs művészet köréből adományozott a magyar államnak a műgyűjtő Ludwig házaspár, illetve az aacheni Ludwig Alapítvány. 1991-ben további 91 műtárgyat adományoztak és ugyanebben az évben került megrendezésre a múzeum első kiállítása a Budavári Palota "A" épületében, a Magyar Nemzeti Galéria rendezésében. A múzeum 1996-ban önállósult, gyűjteménye folyamatosan növekedett az évek során és több, mint 150 kiállításnak adott otthont. 2005-ben átköltözött a Művészetek Palotájába, ahol a legmodernebb múzeumtechnikai eszközök állnak rendelkezésre a különböző kiállítások szervezéséhez. A múzeum egyik legfontosabb törekvése, hogy a magyar - és a közép-kelet európai - művészetet a nemzetközi, művészettel összefüggésben mutassa be. Már Peter Ludwig intenciója is az volt, hogy az 1989 előtt ideológiailag szétválasztott világ két felét a művészeten keresztül közelítse egymáshoz. A kilencvenes évektől a múzeum szisztematikusan gyűjti a magyar mellett cseh, szlovák, lengyel, román, szlovén stb. művészek munkáit is.

Ernst Múzeum: Az múzeum célja, hogy nemcsak nevében, hanem hagyományaiban is megőrizze az alapító Ernst Lajos emlékét. A múzeum nem rendelkezik állandó kiállítással, hanem a legújabb művészettörténeti kutatásokra támaszkodva igyekszik bemutatni a modern magyar művészet és építészet gazdagságát, az eddig kevéssé ismert, jeles életműveket és gyűjteményeket. Szerveznek továbbá találkozókat, beszélgetéseket művészek, művészettörténészek és látogatók között. Egy könyvtár is található az épületben (a Németh Lajos Könyvtár, mely 2003 óta működik), mely nem kölcsönkönyvtár, viszont lehet olvasni, számítógépeken anyagot keresni és fénymásolni. A múzeumhoz tartozó Dorottya Galéria a legújabb, kortárs magyar képzőművészeti törekvések bemutatóhelye.

Néprajzi Múzeum: A Parlamenttel szemben található Néprajzi Múzeum egyike volt Európa első szakmúzeumainak. Születésnapjaként 1872. március 5-ét tartják számon. A máig párját ritkító gyűjtemény egyedüli előzményét a Nemzeti Múzeum anyagában Reguly Antal 92 néprajzi tárgya jelenti, amit 1843-1845 között az Észak-Urál vidékén élő obi-ugorok között gyűjtött. A huszadik század elején Európa egyik vezető szakmúzeumának számított. Itt dolgozott többek között Vikár Béla, aki a világon elsőként gyűjtött népdalokat fonográf segítségével. Az ő munkásságát folytatta Bartók Béla, Kodály Zoltán, majd Lajtha László. A múzeum gyűjteménye folyamatosan gyarapodott magyar folkloristák új-guineai, kameruni és libériai, afrikai, közép-ázsiai, Amur-vidéki, ausztráliai, szibériai és mongóliai gyűjtőútjai során beszerzett tárgyakkal. A magyar nép hagyományos kultúrája című kiállítás 1991-ben nyílt. A magyar nyelvterület egészét bemutató kiállítás 13 teremben tárja a látogatók elé a magyar parasztság tárgyi emlékeit a 18. század végétől az első világháborúig terjedő időszakig. További fontos és érdekes gyűjtemények a múzeumban az Egyházi Gyűjtemény, Kerámiagyűjtemény, Roma Gyűjtemény és a Szokás- és Játék Gyűjtemény.

Iparművészeti Múzeum:Az Iparművészeti Múzeum épületét Lechner Ödön tervezte, 1896-ban épült, a Millennium évében adták át a közönségnek. Azóta számos neves hazai és külföldi kiállításnak adott helyet. A Zsolnay kerámiával borított színes kupola messziről , míg a mese-szerű díszítményekkel ékes nyitott főbejárati csarnok közelről csalogatta - és csalogatja ma is - a látogatókat. A múzeumban állandó és időszakos kiállításoknak is otthont ad. Az állandóak közé tartozik többek között a Bútorművészet a gótikától a biedermeierig című kiállítás, melyet a Nagytétényi Kastélymúzeumban tekinthetünk meg, a kínai kerámia gyűjtemény és a keleti műgyűjtés kincsi Magyarországon. A múzeum számos rendezvényt is szervez, a legújabbak a gyerekprogramok, a Tiffany- kiállításon gyereksarokkal várják a legfiatalabb látogatókat. Megtanulhatják az üvegfestés, a lámpakészítés, és matricakészítés fortélyait, valamint szerveznek számukra gyorstalpaló restaurátor tanfolyamot is.

Godot Galéria: A Godot Galéria 1999 óta működik a Madách Imre úton. Több, mint egy egyszerű galéria, Godot Kulturális és Művésztámogató Közhasznú Társaság céljaként azt tűzte ki, hogy támogatja a művészeket és a művészet általános elterjedését, hogy minél szélesebb rétegekhez jutassa el vizuális mondanivalónkat, minél több emberrel ismertese meg a hazai kortárs művészet legújabb minőségi történéseit. Nagy hangsúlyt fektet a minőségi művészet és korunk embere közötti kapcsolat megteremtésére, összekapcsolva a mély tartalmat a könnyedséggel és a lendülettel, közvetítőként járva elalkotó és befogadó között. Rendeznek állandó és időszakos kiállításokat, továbbá vásárolni is lehet tőlük.

Dunapart Galéria: A DunaPart Galéria 2001 januárjában alakult, azzal a céllal, hogy a kortárs képzőművészeti alkotások, egyre meghatározóbb szerephez jussanak az emberek mindennapi életében, környezetükben, otthonukban, munkahelyeiken. Támogatni, és ezáltal elérni, hogy a festészet, a kisplasztika, a kerámia eredeti díszítő funkcióját visszanyerve, minél több otthon enteriőrjét varázsolja még bensőségesebbé, meghittebbé. Éppen ezért minden stílus-irányzat megtalálható a galériában, az absztrakttól a szürrealizmuson át, az enteriőr festészeten keresztül a hagyományos tájképfestészetig. Másik fontos céljuk, hogy az emberek ne féljenek bemenni a galériába a művészet élvezetéért, még ha nem is akarnak vásárolni. A galéria állományában megtalálhatók magyar, erdélyi, olasz, orosz, német és ukrán művészek alkotásai is.

Inda Galéria: A belvárosi sétálóövezet dinamikusan fejlődő új negyedében, a VI. kerületi Király utcában található kiállítótér a minőség, az aktualitás, és az intellektuális tartalom otthona kíván lenni. A kiállításprogramokat fiatal, független művészettörténészek tervezték meg. A magyar kortárs művészet új tendenciáit, élményeit szeretnék bemutatni, továbbá támogatni a tehetséges fiatal művészek hazai és nemzetközi pályafutását. A kiállításokon, nyitott műteremnapokon kívül rendszeres művészeti beszélgetéseket, művészeti tanfolyamokat, szabadiskolát szerveznek. A galéria állományában megtalálhatóak kortárs klasszikusok valamint a tehetséges fiatal festők, szobrászok, grafikusok és az új médiumok területén alkotó képzőművészek alkotásai is.www.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.