TURISTA ÉS HOTEL INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁG, BUDAPEST - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Balaton


Budapesti szállodák

Budapesti városkalauz

Magyarországi turizmus:
Balaton
Magyar specialitások
Magyarország nemzeti jelképei
A magyar forint
Borravaló Magyarországon
Stoppolás Magyarországon
Ajándékok Magyarországról
Forma 1 Magyarországon
Magyar ételek
Úti szótár külföldieknek
Vasúti közlekedés Magyarországon
A Posta Magyarországon
Külföldi horgászik


Szállodafoglalás
Magyar városok
Programok
Autókölcsönzés
Időjárás
A Dunántúl szívében elhelyezkedő Balaton Magyarország legkedveltebb üdülőhelye. Évről évre turisták tízezrei - magyarok és külföldiek egyaránt - választják nyaralásuk színhelyéül a "magyar tengert". A tó és környékének népszerűsége változatosságában rejlik; minden évszak kínál valami csalogatót, s nem csupán a napfény és a fürdőzés szerelmesei, de a természetjárók, kultúrakedvelők, sportolni vágyók sőt a gasztronómia után érdeklődők is találnak kedvükre való elfoglaltságot.

A balatoni vidék rendkívül változatos földrajzi adottságai kiemelkedően sok természeti értéket őriztek meg számunkra. Az északi part nagy részét magában foglaló Balaton-Felvidéki Nemzeti Park számos ritka állat - és növényfajnak ad otthont. A Kisbalaton a Balaton nyugati felén található képződmény, amely az 1920-as évek óta szigorúan őrzött természetvédelmi terület és a Keszthelyi-hegységgel együtt a Nemzeti Park része.

Az 590 km² vízfelületű Balaton a déli parton sekély, inkább családosoknak javasolt, míg a bátor magányosokat az északi partra várják. A fürdőzni vágyókat számos strandfürdő, szabad strand csábítja, s a különböző kezeléseket, wellness-szolgáltatásokat nyújtó gyógyfürdők (Hévíz, Zalakaros), valamint élményfürdők (Balatonfüred) száma is növekszik. A legnépszerűbb strandok közé tartozik a siófoki Aranypart ahol minden évben megrendezésre kerül az úgynevezett Coca Cola Beach House nevű több hetes rendezvény, ahol koncertekkel, színes programokkal szórakoztatják a strandolókat. Ezenkívül közkedvelt a balatonfüredi Kisfaludy strand, valamint a balatonalmádi Wesselényi strand.

Az aktív pihenés hívei a felkínálkozó sportlehetőségek közül kedvükre válogathatnak. A hagyományos sportágak (vitorlázás, szörfözés) mellett az extrém sportok is képviseltetik magukat, úgymint a vízisí, vagy akár a bungee-jumping. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend az évente megrendezésre kerülő Balaton-átúszó verseny, amelynek alkalmával bárki próbára teheti fizikai állóképességét. Télen a víz hosszú időre befagyhat, így a téli sportok szerelmesei is előszeretettel látogatják a vidéket. A korcsolyázás ilyenkor sokakat vonz, régebbi idők mindmáig kedvelt sportja a fakutyázás, újabban egyre jobban terjed a jégvitorlázás is.

A sok kikapcsolódási lehetőség közül az egyik legkedveltebb program a horgászat. Erre a legalkalmasabb a Balaton északi területe: a Tihanyi- félsziget keleti oldala, a balatonfüredi Tagore sétány és a balatonalmádi "4-méteres" szakasz. A tó leghíresebb egyben legízletesebb halfaja a balatoni fogassüllő. A keszeg erősen szálkás, de ízletes, jellegzetes balatoni hal. A vándorhalak közül az angolna fordul elő nagyobb mennyiségben.

A Balaton-menti jelentős városok mindegyike figyelemreméltó történelmi múltra tekint vissza. A Balaton környéke a XVIII-XIX. századtól kezdve a társasági élet központja, s az itt található települések mindmáig megőrizték kulturális értékeiket.

Balatonfüred: Az északi parton található Balatonfüred 1971 óta hazánk első gyógyüdülő városa. Több mint 2000 éves múltra tekint vissza, már a római korban is lakott település. A XIX. században a hazai kulturális és társadalmi élet egyik legjelentősebb központjaként tartották számon. Balatonfüred vonzereje gyönyörű fekvésében, de legfőképpen az itt élő emberek vendégszeretetében rejlik. A település fejlődését a turizmus biztosítja, tízezrek keresik fel évente. Sokan hisznek a Balaton-part közelében fakadó savanyúvizes források gyógyhatásában, s az itt működő Állami Szívkórházban rengeteg szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore. A róla elnevezett Tagore-sétány feletti parkban számos szobor őrzi a neves vendégek látogatását. Balatonfüred számos kulturális és sporteseménynek ad otthont, pl: nemzetközi vitorlás versenyek, úszóversenyek, Borhetek, valamint a híres Anna-bál. Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezte egy magyar főúr Anna Krisztina nevű lánya tiszteletére. A füredi Anna-bál - melynek fő eseménye a szépségkirálynő választás - mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol nyaranta találkoztak a haza legjelesebb művészei, politikusai. A természet szerelmesei sem távozhatnak élmények nélkül Füredről. Kiválóan alkalmas hely a túrázásra a Tamás- hegy, valamint az Öreghegy, az előbbin található Jókai-kilátóból csodálatos kilátás nyílik a Balatonra s az egész városra. A Koloska-völgy s az itt eredő Koloska-patak környéke ideális hely a táborozásra. Balatonfüred a balatoni hajózás egyik jelentős csomópontja, sétahajóra szállva kellemesen utazhatunk egészen Siófokig, a Balaton fővárosáig, s ez a legegyszerűbb, egyben leghangulatosabb mód a Tihanyi-félsziget megközelítésére is.

Tihany: A Tihanyi-félsziget, mely nem csupán a régió, hanem Európa egyik gyöngyszeme, a Balatonba nyúlva osztja ketté a tavat. Tihanyt nem csak a táj szépsége, de a falu varázslatos hangulata, történelmi emlékei is vonzóvá teszik. A félsziget vulkanikus eredetű, felszínét mészkőkúpok színesítik. Az itt található Belső- és Külső-tó számos növény-és állatritkaság otthonául szolgál. Tihany legismertebb látnivalója az I. András által 1055-ben alapított Bencés Apátság, melynek alapítólevele a magyar nyelv egyik legbecsesebb emléke. Az apátság az uralkodó temetkezési helyéül is szolgált egyben. Az itt működő Tihanyi Bencés Apátság Galériája nyaranta számos tárlat színhelyéül szolgál. A megannyi irodalmi műben megénekelt tihanyi visszhang (echo) az apátsági templom falától visszaverődve szórakoztatja a turistákat. Egy másik megtekintésre alkalmas látnivaló a Babamúzeum, melynek gyűjteményét régi, népviseletbe öltöztetett, porcelánfejű babák alkotják. Ezen látnivalók mellett Tihany számos programmal, művészeti eseménnyel várja látogatóit. Országos hírű a tihanyi orgonaverseny-sorozat az apátsági templomban. A Tihanyi Szüreti Napok szeptember első felében kerülnek megrendezésre, ahol néptánccal, szüreti felvonulással, vásárokkal, utcabállal szórakoztatják a turistákat.

Keszthely: A Balaton egyik legnépesebb városa (23000 lakos) a tó északnyugati sarkában helyezkedik el. Keszthely hangulatos, patinás városképe, műemlékei, kiemelkedő kulturális rendezvényei és Hévíz közelsége miatt a Balaton egyik leglátogatottabb települése. A város központja a Fő tér, melynek uralkodó épülete a gótikus plébániatemplom és a mellette álló gimnázium. A téren magasodó Szentháromság-oszlopot 1770-ben állították. A Fő térről nyílik a Kossuth utca északi szakasza, amely ma sétálóutca, számos üzlettel, vendéglátóhellyel. Az itt található épületek a múlt század második felében épültek. A 22. számú házban (amely Keszthely legrégebbi épülete) született 1830-ban Goldmark Károly zeneszerző. A sétáló utca a Festetics-kastély főbejáratához vezet, mely barokk stílusban épült, s az ország harmadik legnagyobb kastélya. A Festetics család a XVIII. század elején lett Keszthely tulajdonosa, a díszes kastélyt, amely uradalmuk központjává vált, 1745-ben építették. Az épületben 101 helyiség található, a kastély legértékesebb terme, a könyvtárterem 1799 és 1801 között készült Festetics György kívánsága szerint. Könyvállománya több mint 86000 kötet. Az épület falai között működik a Helikon Kastélymúzeum. A kastély gyönyörű parkjában számos növényritkaság található. A Fő térről déli irányba indulva a Balatoni Múzeum épülete kínál érdekességeket a látogatóknak, akik a Balaton környékének történetével, növény-és állatvilágával ismerkedhetnek meg. A vasútállomástól nyugatra fekvő parkban a Helikon-emlékmű az egykori költői találkozók korát idézi. Az először 1817-ben megrendezett Helikon irodalmi ünnepség máig tartó hagyomány lett. A Helikon ünnepségekkel veszi kezdetét a keszthelyi nyári szezon programja, a főszezont végigkíséri a Keszthelyi Nyár rendezvénysorozat. A május hónapban megrendezésre kerülő Balaton fesztivál, a július-augusztusi Borfesztivál nagy tömegeket vonz. Megtekintésre érdemes még a Keszthelyi Pantheon, ahol a Keszthelyhez kötődő személyek és a kiemelkedő helyi esemény ek emléktábláit helyezték el. A várostól nem messze, Sármelléken nemzetközi repülőtér működik, mely a ferihegyi után a legforgalmasabb.

Balatonalmádi: Balatonalmádi város a Balaton északi partjának egyik festői szépségű fürdőhelye, amely négy korábbi településből, Vörösberényből, Almádiból, Káptalanfüredből és Budatavából alakult ki. A város a Balaton északkeleti csücskében fekszik a víz felé nyitottan, nyugati és északi oldalról dombokkal övezve, kellemes mediterrán hangulatot árasztva. A domboldalakon évszázadok óta szőlőműveléssel foglalkoznak a helyi borászok, és pincéjükbe szívesen várják az odalátogatókat. Balatonalmádi számos strandja nyújt kikapcsolódási, pihenési lehetőséget. A Wesselényi strand a város legnagyobb és egyben legkedveltebb strandja, amely természeti adottságaiban az elsők között van számontartva. Mindennaposak a különböző korosztályokat célzó rendezvények, koncertek, folklórműsorok. A Balatonalmádiba látogatók számos kulturális látnivalót is megcsodálhatnak. A legjelentősebb védett műemlék a református "erődített" templom, amely a XI-XII. században épült s a román és gótika stílusjegyeit egyaránt magán viseli. A XVIII. Századból származik a volt jezsuita rendház, amely ma szállodaként funkcionál. A kolostorral összeépült és vele egyidős római katolikus templomban különlegesek Bucher Xavér XVIII. századvégi freskói. Az épületegyütteshez tartozó magtárban az ország valamennyi palackozott borát bemutató bormúzeumot hoztak létre.

Balatonföldvár: Balatonföldvár Somogy megye északi részén, egy, a tóra nyíló völgyben fekszik. A 2300 állandó lakosú város a Balaton-part egyik legrendezettebb, parkokkal és virágokkal díszített üdülőhelye. A vaskorban épített kelta földvárról elnevezett várost délről földsánc, északról a Magaspart és a tó védte. A XVIII-XIX. században Földvár-puszta néven jelezték a térképen, és a Széchenyi-család birtokainak része volt. A kikötő a hazai vitorlázás egyik fellegvára. A 40 méter magas löszfal tetején futó Kelta sétányról csodás kilátás nyílik a szemközti Tihanyi-félszigetre, és ez az egyetlen hely, ahonnan a tó minkét medencéje látható. Itt találhatók a kelta vársánc maradványai is. Az 1200 méter hosszú, platánfákkal övezett parti sétányt, amely ma a Kvassay-sétány nevet viseli, az 1900-as évek legelején adták át. Balatonföldvár legújabb kori büszkesége az 1994-ben átadott Bajor Gizi Közösségi Ház, a helyi rendezvények központja. Nyaranta visszatérő kulturális és szórakoztató rendezvényekkel színesítik az itt nyaralók napjait. Június középső hétvégéjén szezonnyitó nagyrendezvény a Földvár Fesztivál, amely az üdülőtelep alapításának évfordulójához kapcsolódik. Az 1962 óta megrendezésre kerülő Balatoni Folklórtalálkozót július végén rendezik. Két napig tart augusztusban a Szent István Napi Fesztivál (Magyar-bajor Találkozó), s szeptember második hétvégéjén a századfordulón méltán híres földvári szüret és búcsú hangulatát elevenítik fel a helyi egyesületek, a Civil Fesztivál rendezvényein.

Siófok: A 23500 lakosú város a Balatonból kifolyó Sió torkolata köré épült, 17 km-es partszakaszával a tó leghosszabb települése. Siófokot gyakran a "Balaton fővárosaként" emlegetik, hiszen lakossága nyaranta mintegy ötszörösére duzzad. A ligetes sétányok, a hatalmas területű szabad strand, a kulturális és gasztronómiai programok vonzzák a turistákat. A mai város története hosszú időkre vezethető vissza. A legrégebbi magyar nyelvemlékben, a tihanyi apátság alapítólevelében (1055) olvasható először a Balatonból kivezető Sió folyócska neve. A róla elkeresztelt Fok falut egy 1137-es adóösszeírás említi. A település életében jelentős változást hozott a Balatoni Gőzhajózási Részvénytársaság megalakulása 1846-ban, melyben nagy szerepe volt Kossuth Lajosnak és gróf Széchenyi Istvánnak. 1872-ben Festetics Pál kezdeményezte azt, hogy Siófok épüljön színvonalas gyógyfürdővé, és itthon nyaraljanak a pihenni vágyók. 1893-ban hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították Siófokot. A 17 km-es partszakasz számos strandja várja a fürdőzni vágyókat. A parton keleti irányban a szállodasornál kezdődik az Aranypartnak nevezett rész. Folytatásában Szabadi-fürdő, majd Szabadi-Sóstó található. Nyugat felé indulva Széplakra lehet eljutni, ahol az Ezüstpartnak nevezett szakasz terül el. A pezsgő fürdőélet kulturális és sporteseményekkel is párosult. Színház, lóversenypálya épült, megkezdődtek a rendszeres Balaton-átúszások, teniszversenyek. A település központjában magasodik a víztorony, a város 45 méter magas jelképe, melyet 1912-ben építettek. A pályaudvar előtti Millennium-park dísze a Zenepavilonban felállított Kálmán Imre-szobor. A Kárpát-medence ásványait bemutató Ásványmúzeum 3000 darabos gyűjteményével a legnagyobb ilyen kiállítás Magyarországon. A különféle rendezvények minden évben a Pünkösdi Szezonnyitó Ünnepséggel indulnak: felvonulással, bállal és Balaton Lánya választással. Siófok kikötőjében a legnagyobb a balatoni hajóforgalom. Érdekesség a kikötővel egybeépült Sió-zsilip, amellyel a szakemberek a folyó vízszintjét szabályozzák. A kikötőtől nyugatra, közvetlenül a tó partjára épült a Meteorológiai Obszervatórium.

Hévíz: Hévíz Magyarország legjelentősebb gyógy-idegenforgalmi központja, mely a Balaton nyugati partjától 6 km-re helyezkedik el. A 4800 lakosú város jelentőségét a világon egyedülálló, legnagyobb melegvizű, kb. 5 hektár kiterjedésű gyógytavának köszönheti, melyet 50 hektáros erdő ölel körül. A fürdőélet Hévízen a XVIII. század végére alakult ki. Nagy szerepe volt ebben gróf Festetics Györgynek. A fürdő életében a XX. század elején jelentős változások történtek: új fürdőházak épültek, 1907-ben alakult ki a jellegzetes, kéttornyos fürdőbejárat. Ez időben készült el a Hévíz Szanatórium és Gyógyszálloda. A világszerte ismert Hévízi-tó Európa legnagyobb vízfelületű melegvizű gyógytava, melyben egész évben lehetőség nyílik a szabadtéri fürdőzésre. .Csodatevő. hatása elsősorban reumatikus és mozgásszervi megbetegedések gyógyításában nyilvánul meg. A tó különlegessége, hogy egész Közép-Európában egyedül itt virágzanak a szabadban a melegvízi tündérrózsák. A kulturális hagyományokat próbálja újjáéleszteni a város a Deák téren található Hévíz Galéria üzemeltetésével. A kiállító-termekben egész évben időszaki kiállítások láthatók, az üvegkupolával fedett átrium májustól októberig kulturális és szórakoztató programoknak ad otthont. Minden évben megrendezésre kerül legalább egy sör- és egy borfesztivál, természetesen színvonalas kísérőprogramokkal. Az ide látogatóknak feltétlenül meg kell tekinteniük az egregyi, Árpád-kori kőtemplomot, mely valószínűleg a XIII. században keletkezett.

Badacsony: Badacsony és környéke a Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb tája. Összehasonlíthatatlan, felejthetetlen szépségével kiválóan alkalmas nyaraláshoz, fürdőzéshez, borkóstoláshoz. Az itt található bazalt tanúhegyek (Badacsony, Gulács, Csobánc, Szent-György hegy) nemcsak egyedülállóan érdekes és festői geológiai emlékek, hanem számos igen ritka növény-és állatfaj élőhelyei is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része az 1956-ban védetté nyilvánított, 440 m magas Badacsony. Lejtőin a badacsonyi borvidék remek borait adó szőlő terem, oldalán pedig különleges földtani képződmények, bazaltorgonák találhatók. A badacsonyi hegytetőt egyszerűen, turista utakon, a "bujdosók lépcsőjének" 379 fokán lehet elérni. A hegytetőről, 438 méter magasból pompás panoráma nyílik a badacsonyi tájra, a Balaton déli partjára, a környező hegyekre és a szigligeti öbölre. A vulkanikus hegyek aljában elterülő város, Badacsony borászatáról és Badacsonyi szürkebarát nevű boráról ismert. Leginkább fehérbort adó szőlőfajtákat termesztenek itt, fő fajták még: Olaszrizling, Tramini, Kéknyelű, Chardonnay stb... A Badacsony vidéke számtalan látnivalót kínál az ide látogató turisták számára. A Szent Imre templom a település jellegzetes temploma. A badacsonyi borvidék 200 éves présházainak egyik legszebbike Szegedy Róza háza. A badacsonyi nyár és ősz programkínálata rendkívül gazdag. Kiemelkedő esemény az augusztus első hétvégéjén megrendezett Badacsonyi Búcsú és Népművészeti Vásár, valamint a Badacsonyi Szüret.

Balatonboglár: A város a déli partnak csaknem a közepén fekszik, akár közúton, vasúton, vagy vízen is könnyen megközelíthető. Mára már szinte egybeépült Fonyóddal és Lellével. Balatonboglár a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa, a Dél-balatoni Borvidék központja. A jó megközelíthetőségnek, a sekély, homokos partszakasznak köszönhetően korán beindult itt a fürdőélet. A város központjában, a hangulatos Vörösmarty téren megcsodálhatjuk a pompás díszkutat, a Fischl-ház kiállítótermeiben hely-és ipartörténeti gyűjteményt tekinthetünk meg. Boglár mindkét dombja bazalttufából és homokból épül fel. A magasabbik Várdombon elhelyezkedő, Xantus Jánosról elnevezett gömbkilátóból páratlan kilátás nyílik a városra. Az alacsonyabb Kápolna-dombon két híressé vált kápolna emelkedik: a Vörös és Kék kápolna. Pünkösdkor kezdődik a nyári szezon programsorozata, a Platán strandon és a Vörös kápolna előtti színpadon egymást váltják a bemutatók.

Balatonlelle: Lellét 1979-ben egyesítették Balatonboglárral, a két település azonban 1991-ben különvált. Az üdülőváros legszebb része a vasútállomás melletti, mediterrán hangulatú Szent István tér, és az innen induló sétány. A Kossuth Lajos utcában egy 1700-as évek végén épült, szépen rendbehozott parasztházban találjuk a Kapoli Múzeumot. A város központjában a Szalay család klasszicista kastélya található, parkjában helyezték el az 1200 személyes szabadtéri színpadot. Az új élményfürdő (2003) medencesora tavasztól őszig, szaunája, gőzfürdője télen is nyitva tart. A környék legkedveltebb kirándulóhelye a várostól egyórányi gyaloglással elérhető Kis-hegy, amelynek szőlőskertjei között találjuk a Szent Donát-kápolnát. Balatonlelle nyári rendezvényei közül kiemelkedik a Lellei Borhét Fesztivál. Népszerű program a Rádi Zenei Esték és a Ceasar-estek.

A Balaton és környékének adottságai borászati szempontból is kiválóak. Az északi part Magyarország talán legváltozatosabb termőtája. A Badacsonyi borvidék az ország egyik legrégibb és legismertebb történelmi borvidéke. A borvidék fő bortermelő községei a névadó Badacsony mellett Szent György-hegy, Szigliget, a Csobánc és az Ábrahámhegy. Kiemelkedő borai a Badacsonyi szürkebarát, Badacsonyi kéknyelű, Badacsonyi olaszrizling, Badacsonyi zöldszilváni, Szentgyörgyhegyi rizling, Ábrahámhegyi rizling.

A Balaton déli partján a bortermelés jelentős központjai: Balatonboglár, Balatonlelle, Szőlősgyörök. Leghíresebb borfajtái a Balatonboglári Muskotály, a Balatonboglári Leányka, és a BB pezsgőcsalád. Az itt termelt borok gyümölcsösek, illatosak, lágyak és zamatanyagban gazdagok.

A Somlói borvidék nagy múltú, igazi történelmi borvidék, amely az ország legkisebb borvidéke. Legfőbb bortermelő községei Somlóvásárhely, Somlószőlős, Doba, Somlójenő, Kemeneskápolna. Leghíresebb borfajtái a Somlói Furmint és a Somlói Juhfark.

A kiváló minőségű balatoni borok méltó kísérői a vidék jellegzetes gasztronómiai remekeinek. A balatoni konyha évszázadok alatt kialakult étkezési szokásokat őriz. A tó közelségének köszönhetően a halételek túlnyomó többsége figyelhető meg. Érdemes megkóstolni a balatoni halászlét, a balatoni fogassüllőt, mely a legízletesebb halfajta.

Legyen szó pihenésről, sportolásról, történelmi és kulturális emlékekről vagy akár gasztronómiáról a Balaton és környéke a lehetőségek kifogyhatatlan forrása. Ideális nyaralóhely fiatalok és idősek számára egyaránt.www.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.