TURISTA ÉS HOTEL INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁG, BUDAPEST - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Gellért-hegy


Budapesti szállodák

Budapesti városkalauz:
Budapest tömegközlekedése
Budapest Metróvonalai
Budapest időjárása
Központi Vásárcsarnok
Szent István Bazilika
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Gellért-hegy
Budapesti fürdők
Operaház
Szépművészeti Múzeum
Műcsarnok
Múzeumok és galériák
Hősök tere
Fővárosi Állat- és Növénykert
Budapesti Vidámpark
Városligeti Műjégpálya
Margitsziget
Citadella
Sziget Fesztivál
Ráday utca
Puskás Ferenc Stadion
Egyetemi Botanikus Kert (Füvészkert)
Budapest Kártya
Budapesti cukrászdák
Budapest városszerkezete
Ferihegy 1 repülőtér
Ferihegy 2 repülőtér
Légitársaságok Ferihegyen
Parkolás Budapesten
Nyilvános WC-k
Távolságok Budapesttől
Szilveszter Budapesten
Budapest légszennyezettsége
Zsebtolvajok Budapesten
Hajléktalanok Budapesten
Pénzváltás Budapesten
Hajóközlekedés Budapesten
West End City Center
Piaci szokások
A Duna Budapesten

Magyarországi turizmus

Szállodafoglalás
Magyar városok
Programok
Autókölcsönzés
Időjárás
A Gellért-hegy Budapest egyik legjellegzetesebb látnivalója, valamint innen nyílik az egyik legszebb kilátás a fővárosra. A XI. kerületben található 235 m magas hegy kedvelt kirándulóhely, mely történelmi és természeti értékekben egyaránt bővelkedik. A Gellért-hegy - melyet gyakran Budapest ékkövének is neveznek- valamint a hozzá tartozó természetvédelmi terület 1987 óta a világörökség része. Minden évben augusztus 20-án innen lövik fel az ünnepi tűzijáték rakétáit.

A Gellért-hegy nevét Gellért püspökről kapta, aki jelentős szerepet játszott a kereszténység magyarországi elterjesztésében. A monda szerint 1046-ban egy hordóba zárva innen taszították le a Dunába a kereszténység ellen lázadó pogány magyarok. Bár a legenda valóságtartalma megkérdőjelezhető, a XV. századtól kezdik a hegyet Szent Gellért-hegynek nevezni. Más legendák szerint a hegy egykor boszorkányok tanyája volt.

A Gellért-hegyen az ókorban épült település első lakói a kelták voltak, egészen a Kr. Utáni első századig virágzó központ. Az Árpád-korban a hegynek Kelen-hegy, Pesti-hegy volt a neve. A török hódoltság mai napig fennálló létesítményei a hegy lábánál található gyógyfürdők; a mai Gellért-fürdő, Rudas-fürdő és Rác-fürdő. A hegytetőn palánkvár épült ebben az időben. Ennek a palánkvárnak a helyén épült fel 1813-15-ben József nádor kezdeményezésére az ekkor már Budára költözött Nagyszombati Egyetem csillagvizsgálója, amely 1849-ben, Buda ostromakor megsemmisült.

A Gellért-hegyen található egyik leghíresebb történelmi emlék, a Citadella az 1848-49-es forradalomhoz köthető. Az erőd a forradalom leverése után, 1850-54 között épült Julius Haynau parancsára, azzal a céllal, hogy innen tartsák megfigyelés alatt a város és a lázadozó magyarokat. A 220 méter hosszú, 12-16 méteres falmagasságú Citadella katonai jellege 1897-re megszűnt, falának egy részét jelképesen le is bontották. Ma idegenforgalmi látványosság, valamint elsőrangú kilátást biztosít a Gellért-hegy alatt elterülő fővárosra.

A másik jelentős történelmi látnivaló és emlék, a Szabadság-szobor a náci uralom alól való felszabadulásnak állít emléket. Az 1947-ben felállított szobor felemelt kezében pálmaágat tartó női alakot formáz. Maga a szobor 14 méter, de talapzattal együtt eléri a 40 métert. A Szabadság-szobor Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotása.

Kevesen tudják, hogy a főként történelmi emlékhelyként és kilátóként ismert Gellérthegy számos védett természeti értéket rejt. Geológiai jelentősége is kimagasló, a lábánál végigvonuló törésvonalak tették lehetővé a számos hőforrás létrejöttét, úgymint a Mátyás-, a Rákóczi-, és az Árpád-forrás. Barlangjai közül védett az István-barlang és sziklakápolnája, valamint a Gellért- és a Rudas-fürdő forrásbarlangjai. A hegy gyomrában a főváros ivóvíz-készletének egy részét (80 millió litert) tárolják, a víztározó bizonyos időpontokban látogatható is.

A hegy északi lejtője Tabán néven vált ismerté. Ma főleg télen, amint leesik az első hó, gyerekes családok keresik fel a Tabánt, hiszen kitűnő hely szánkózásra. Nyáron népzenei és rock koncerteknek is otthont ad. Mindenképpen érdemes megnézni a berlini fal két darabját, amelyeket itt állítottak fel.

A Gellérthegy ma zömében luxuslakásokat és diplomáciai épületeket rejt. A Szabadság-híd lábánál találjuk a szecessziós Gellért Szállodát, a vele egybeépült Gellért fürdővel együtt, amely különösen szép látványt nyújt este a kivilágításnak köszönhetően.www.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.