TURISTA ÉS HOTEL INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁG, BUDAPEST - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Fővárosi Állat- és Növénykert


Budapesti szállodák

Budapesti városkalauz:
Budapest tömegközlekedése
Budapest Metróvonalai
Budapest időjárása
Központi Vásárcsarnok
Szent István Bazilika
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Gellért-hegy
Budapesti fürdők
Operaház
Szépművészeti Múzeum
Műcsarnok
Múzeumok és galériák
Hősök tere
Fővárosi Állat- és Növénykert
Budapesti Vidámpark
Városligeti Műjégpálya
Margitsziget
Citadella
Sziget Fesztivál
Ráday utca
Puskás Ferenc Stadion
Egyetemi Botanikus Kert (Füvészkert)
Budapest Kártya
Budapesti cukrászdák
Budapest városszerkezete
Ferihegy 1 repülőtér
Ferihegy 2 repülőtér
Légitársaságok Ferihegyen
Parkolás Budapesten
Nyilvános WC-k
Távolságok Budapesttől
Szilveszter Budapesten
Budapest légszennyezettsége
Zsebtolvajok Budapesten
Hajléktalanok Budapesten
Pénzváltás Budapesten
Hajóközlekedés Budapesten
West End City Center
Piaci szokások
A Duna Budapesten

Magyarországi turizmus

Szállodafoglalás
Magyar városok
Programok
Autókölcsönzés
Időjárás
A budapestiek által csak Állatkertként emlegetett Fővárosi Állat- és Növénykert, az ország leglátogatottabb helye. Nem véletlenül, hiszen nemcsak a Magyarországon és a távoli vidékeken élő állatok bemutatásával, hanem számos ismeretterjesztő és szórakoztató programmal is várja az érdeklődőket. Tökéletes kikapcsolódási lehetőséget nyújt mind az egyéni- mind a családos látogatóknak, ez a több mint 700 állatfajjal, és 2000 különféle növénnyel büszkélkedő, világ egyik legrégebbi állatkertje.

Megközelíthetősége: A Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest XIV. kerületében, a Városliget szélén, az Állatkerti körút 6-12. alatt található. Tömegközlekedési eszközök közül leggyorsabban a millenniumi földalatti vasúttal, a 72-es, 75-ös és 79-es trolibuszokkal, valamint a 4-es, a 20-as és a 30-as autóbuszokkal közelíthetjük meg.

Története: 1866. augusztus 9-én került sor az Állatkert ünnepélyes megnyitójára, melynek első igazgatója Xantus János volt. Az első évtizedekben bemutatott állatok nagyrészt a Kárpát-medence élővilágából kerültek ki, de akadtak igaz különlegességek is, mint például Erzsébet császárné ajándéka, egy zsiráf. Ferenc József sem szűkmarkoskodott, amikor Schönbrunnból 35 állatot ajándékozott a pesti állatkertnek, de az igazi kedvenc mégis egy, a Deák Ferenc által is igen kedvelt, Kristóf névre hallgató barnamedve volt. Rajtuk kívül a kilencféle majom és a színes papagájok is belopták magukat a nagyközönség szívébe.

A kezdeti érdeklődés azonban gyorsan lelohadt, amit a kert vezetősége mutatványosok, komédiások alkalmazásával, valamint sorsjegykibocsátással akart orvosolni. Sajnos ezek a kezdeményezések nem voltak elég hatásosak, és az igazgatóra zúduló problémák, arra kényszerítették Xantust, hogy lemondjon. Az utána következő években, az igazgatói ajtó kilincsét egymás után váltó utódok sem tudtak megbirkózni a pénztelenséggel, a belső viszályokkal, az állatállományt pusztító járványokkal és a városligeti rókákkal. Végül 1873-ban Serák Károly borsodi kisbirtokos foglalhatta el az igazgatói széket.

Ezennel megkezdődött a harminc éven át tartó Serák-korszak, amit azóta sem sikerült senkinek túlszárnyalni. A birtokrendezésben nagy gyakorlatot szerző Serák rendbe akarta tenni a pénzügyi helyzetet, ezért rengeteg komédiást és mutatványost alkalmazott, és nem riadt vissza az év végi zárójelentések kozmetikázásától sem. Mindezek ellenére eredményeket tudott felmutatni, és 1875-ben már a főváros is hajlandó volt pénzt adományozni az Állatkertnek. Ezekben az aranyidőkben készült el Hauszmann Alajos tervei alapján az oroszlánok háza, és a gróf Semsey Andor által építetett madárház is. A rohamos fejlődés és növekvő bevételek, arra ösztönözték a vezetőséget, hogy a honfoglalás ezredik évfordulójára méltóképpen felkészüljenek. Tervük megvalósítása érdekében 1890-től kezdve rengeteg új, különleges állatot vásároltak a nílusi vízilón át a szumátrai orrszarvúig. Az új jövevények között ott voltak a csimpánzok, orángutánok, oroszlánfókák, sörényes hangyászok és a fehérfarkú gnúk is. Valamint mindkét elefántfaj és majdnem minden medveféle képviseltette magát a nagyközönség előtt.

1896-ban a soha nem látott sikerek ellenére mégis elkezdődött egy mélyrepülés az Állatkert történetében. A főváros a bérleti szerződés lejárta után, az eddigi jelképes összegnél egy magasabb díj fizetésére kötelezte a vezetőséget, ami megfizethetetlennek bizonyult számukra. Az utolsó nagyobb állatvásárlás 1898-ban történt. A létesítmény ellen 1907-ben csődeljárás indult, az Állat- és Növénykert Társaságot pedig feloszlatták. Az intézményt végül Budapest megvásárolta.

A 1990-es években Persányi Miklós lett az igazgató, akinek az idején jelentős rekonstrukció zajlott és a gyerekek szórakozását szolgáló létesítményekkel bővítették az Állatkertet.

Épülete: Az Fővárosi Állat- és Növénykert épületeinek többsége műemlék oltalom alatt áll, amelyek a közelmúlt felújításai során ma már ismét eredeti szépségükben pompáznak. Az Állatkert eredetileg romantikus stílusban épült Szkalnitzky Antal és ifj. Koch Henrik tervei alapján. A régi épületek elbontása miatt a ma látható állatházak egy része a neves építész, Kós Károly, valamint Zrumeczky Dezső tervei alapján készültek 1909-1912 között. Ekkor jött létre az elefántos Főkapu, az Elefántház, a Kis- és Nagyszikla, a Pálmaház, a Majomház, a Fácános, a Szarvasház, a Rágcsálóház, a Madárház és a Bambi-ház.

Az Akvárium épületében a legmodernebb technológiát alkalmazzák. Az összesen mintegy 150 ezer liter vízben a világ számos tengerének 150 faja ismerhető meg, melyek a korallszirtek színpompás világát idézik. Egzotikus látványosság a valódi trópusi hangulatot árasztó Pálmaház, melynek szomszédságában kapott helyet a földtörténeti ókor különleges hüllőit, dinoszauruszait és a jégkorszak állatóriásait bemutató őslénypanoptikum. A megszépült Majomházban számos majomfaj kapott új otthont és a nagyobb testű állatok is tágasabb, természetszerű kifutókban várják a látogatókat. Említést érdemel a felújítások közül a legkisebbek kedvelt helyszíne, a Játszótér, a Játszóház, az Állatsimogató és a Kert gondozói által bemutatott "Állatok Akcióban" nevű rövid bemutatóhelyszín, ahol testközelből ismerkedhetnek meg egyes állatokkal.www.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.