TURISTA ÉS HOTEL INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁG, BUDAPEST - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Műcsarnok


Budapesti szállodák

Budapesti városkalauz:
Budapest tömegközlekedése
Budapest Metróvonalai
Budapest időjárása
Központi Vásárcsarnok
Szent István Bazilika
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Gellért-hegy
Budapesti fürdők
Operaház
Szépművészeti Múzeum
Műcsarnok
Múzeumok és galériák
Hősök tere
Fővárosi Állat- és Növénykert
Budapesti Vidámpark
Városligeti Műjégpálya
Margitsziget
Citadella
Sziget Fesztivál
Ráday utca
Puskás Ferenc Stadion
Egyetemi Botanikus Kert (Füvészkert)
Budapest Kártya
Budapesti cukrászdák
Budapest városszerkezete
Ferihegy 1 repülőtér
Ferihegy 2 repülőtér
Légitársaságok Ferihegyen
Parkolás Budapesten
Nyilvános WC-k
Távolságok Budapesttől
Szilveszter Budapesten
Budapest légszennyezettsége
Zsebtolvajok Budapesten
Hajléktalanok Budapesten
Pénzváltás Budapesten
Hajóközlekedés Budapesten
West End City Center
Piaci szokások
A Duna Budapesten

Magyarországi turizmus

Szállodafoglalás
Magyar városok
Programok
Autókölcsönzés
Időjárás
A Műcsarnok az ország legnagyobb képzőművészeti kiállítóhelye, állandó gyűjteménnyel nem rendelkező intézmény. A 2300 négyzetméteren elterülő termeiben a kortárs hazai és nemzetközi képző- és iparművészet legjelentősebb alkotói mutatkoznak be. A 80 főt befogadó különtermében pedig, Magyarország természeti, építészeti, és történelmi értékeit bemutató háromdimenziós filmet láthatunk.

A Hősök terén álló bazilikás alaprajzú épület 1896-ra készült el, a honfoglalás millenniumi évfordulójának ünnepségeire, Schickedanz Albert tervei alapján. Az épület főmotívuma a bejáratnál magasodó hatoszlopos korinthoszi oszloprend, valamint a Sátori Pál által készített, vörösrézből kovácsolt, kazettákkal díszített főkapu. Hátsó falán egy három részes freskót láthatunk, mely Deák Ébner Lajos keze munkáját dicséri. A képekről a szobrászat kezdetét, a művészetek kútforrását és a festészet eredetét ábrázoló, antik legenda szereplői köszönnek vissza ránk, mint Vulkán és Athéné, Apolló és a múzsák, illetve a szerelmes pásztor alakja. A közbülső képeken pedig, a festészet és a szobrászat allegorikus alakjai szerepelnek. Az épület oldalhomlokzata nemcsak díszítése és anyagainak harmonizálása miatt érdemel figyelmet, hanem a pécsi pirogránit alkalmazásának ritkasága miatt is. A téglaburkolatú falsíkokat az érett reneszánsz formavilágát idéző elemeken kívül a főpárkány, az ablakkeretezések, a tablók és amorettek teszik változatosabbá.

A műemlékvédelem alatt álló épület 1991-1994 között nagyszabású rekonstrukción esett át, melynek köszönhetően a nagyközönség eredeti szépségében csodálhatja meg a Műcsarnok domborműveit, növényi mintás ornamentikáját és a helyreállított félköríves oszlopcsarnokot, az oldalhajókkal és a felülvilágított oldaltermekkel.

A Műcsarnok Budapest XIV. kerületében, a Hősök terén található, a Szépművészeti Múzeum szomszédságában. Tömegközlekedési eszközök közül leggyorsabban a millenniumi földalatti vasúttal, a 72-es, 75-ös és 79-es trolibuszokkal, valamint a 4-es, a 20-as és a 30-as autóbuszokkal közelíthetjük meg.www.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.