TURISTA ÉS HOTEL INFORMÁCIÓK MAGYARORSZÁG, BUDAPEST - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Szent István Bazilika


Budapesti szállodák

Budapesti városkalauz:
Budapest tömegközlekedése
Budapest Metróvonalai
Budapest időjárása
Központi Vásárcsarnok
Szent István Bazilika
Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
Gellért-hegy
Budapesti fürdők
Operaház
Szépművészeti Múzeum
Műcsarnok
Múzeumok és galériák
Hősök tere
Fővárosi Állat- és Növénykert
Budapesti Vidámpark
Városligeti Műjégpálya
Margitsziget
Citadella
Sziget Fesztivál
Ráday utca
Puskás Ferenc Stadion
Egyetemi Botanikus Kert (Füvészkert)
Budapest Kártya
Budapesti cukrászdák
Budapest városszerkezete
Ferihegy 1 repülőtér
Ferihegy 2 repülőtér
Légitársaságok Ferihegyen
Parkolás Budapesten
Nyilvános WC-k
Távolságok Budapesttől
Szilveszter Budapesten
Budapest légszennyezettsége
Zsebtolvajok Budapesten
Hajléktalanok Budapesten
Pénzváltás Budapesten
Hajóközlekedés Budapesten
West End City Center
Piaci szokások
A Duna Budapesten

Magyarországi turizmus

Szállodafoglalás
Magyar városok
Programok
Autókölcsönzés
Időjárás
A neoreneszánsz és klasszicista stílusban épült budapesti Szent István Bazilika Magyarország egyik legszebb, legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi nevezetessége. Ennek több oka is van, az egyik kétség kívül az államalapító Szent István iránti tisztelet, a másik az épület lenyűgöző szépsége. Az építés 1851 augusztus 14-én kezdődött, Hild József tervei alapján, aki haláláig, 1867-ig vezette az építkezést. Hild halála után Ybl Miklósra bízták a művezetést, aki befejezésig folytatta azt, de halála miatt az épületbelső és a képzőművészeti díszítő munkálatok már Kauser József irányításával készültek el 1905-re.

Belépve a Bazilikába a sötét vörös, fekete és fehér márvány, a drágakövek és a hatalmas tér első látásra lenyűgözi a látogatót. Belső tere nagyon gazdag különböző művészeti alkotásokban: számos szobor, festmény, mozaik látható a legnevesebb magyar művészektől. Megtalálhatók itt Benczúr Gyula, Stróbl Alajos, Dankó József, Székely Bertalan és Lotz Károly alkotásai is. A főoltár feletti látható mozaik Benczúr Gyula olajfestmény tervei alapján készült. A főoltár közepén Szent István szobra látható, melyet Stróbl Alajos készített carrarai fehér márványból. A szentély mögötti Szent Jobb-kápolnában őrzik a keresztény magyar államiság legfontosabb ereklyéjét, Szent István király mumifikálódott jobb kézfejét.

A Bazilika egyik furcsasága, hogy építészeti szempontból nem is bazilika, mivel görögkereszt alaprajzú, de ennek ellenére az emberek első perctől bazilikának hívták. Másik különlegessége az, hogy egyházi jelentősége ellenére csak 2001-ben került az egyház birtokába, egészen addig az állam tulajdonában volt.

A Bazilika déli tornyában kilátó működik, ahová a látogatók lifttel mehetnek fel és ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra. A Bazilika egy másik nevezetessége orgonája, mely 1905-ben készült. Szintén itt található az ország legnagyobb, 9 tonnás harangja.

Idegenvezetések hétfőtől péntekig: 9:30, 11, 14, 15:30 órakor, szombaton 9:30 és 11 órakor, magyarul és angolul, továbbá előzetes bejelentkezés alapján németül, franciául, olaszul és lengyelül. Szintén előzetes bejelentkezés alapján: 15 perces orgona-hegedű mini-koncerttel lehet kiegészíteni a Bazilika-látogatást.www.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.