UTAZÁSI INFORMÁCIÓK, SZÁLLODÁK SZOLNOKON - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Szolnok

Szolnoki turistainformációk, képek, szállodák


Kép megjelenítése Jász-Nagykun-Szolnok megyeszékhelye a Tisza és a Zagyva folyók találkozásánál, az Alföld vízi, szárazföldi és vasúti csomópontjában fekszik. A térség gazdasági, kulturális, idegenforgalmi, és oktatási központja. A város neve 1030 körül vált ismertté, amikor István király Szolnok vármegye központjává tette. A magaslaton kiépült vár, nevét Zounok ispántól kapta. A XVI. század közepén a várat megújították a török veszély miatt, és ekkor vált a tiszai sószállítás egyik központjává is. Az ellenállás ugyan nem volt sikeres, ám ezekből a török uralta időkből származik az a cölöphíd a Tiszán, mely az ország legrégibb hídja.

Szolnok történelme során jelentős károkat szenvedett, ezért manapság kevés műemléke maradt. Az idelátogató mégis találhat szép épületeket és tereket. A Tisza-parti sétány mellett elterülő Verseghy park szobraival, csobogóival minden korosztály számára kedvelt sétálóhely. A parktól néhány lépésre a Szigligeti Színház gyönyörűen felújított épületét és a rangos színészi gárda játékát csodálhatjuk.

A Tisza partján, az egykor mintegy 10 holdas versailles-i stílusú park közepén terül el a patinás Tisza Szálló és Gyógyfürdő. A Szállón kívül a Tiszaligetben, csúszda- és élményparkká varázsolt strand, valamint a vízilabdasport fellegvára, a Damjanich uszoda várja a fürdőzni vágyókat. A Szálló melletti parkban találhatjuk a város szülöttének Verseghy Ferenc költő bronz portréját, illetve az evangélikus-, református-, és a műemlék, belvárosi katolikus templomot.

Szolnok kulturális élete nagyon sokszínű. Többek között az 1902-ben alapított és máig működő művésztelep, az egykori zsinagógában, iparművészeti és képzőművészeti tárlatoknak helyet adó Szolnoki Galéria, és a Damjanich Múzeum öregbítik a város hírnevét. Kiemelkedő a város zenei élete, kórus- és néptánc mozgalma. A műemlékek közül pedig, meg kell említeni a carrarai márványból készült Damjanich-emlékművet, a Vártemplomot, a Repülő Múzeumot, és a Tájházi Múzeumot. A város további különlegessége, hogy az ország legnagyobb, védett molnárfecske telepének ad otthont a belvárosi házak erkélyei alatt.

A Tiszaliget hatalmas fáival körülvett sportlétesítmények által nyújtott szolgáltatásokon kívül is, sokféle lehetőség kínálkozik azok számára, akik aktívan szeretnék eltölteni az idejüket. Szolnok a vizek városa, de az úszáson, csónaktúrázáson, kajak-kenuzáson, horgászáson kívül, a vadászat, sportrepülés és a lovaglás nyújthat kellemes kikapcsolódást.
Kép megjelenítése Kép megjelenítése Kép megjelenítése Kép megjelenítése Kép megjelenítése Kép megjelenítése
A város/régió nevezetességei:

* múzeumok * parkok * színházak * történelmi épületek
Szállodák:

Hotel Hozam

Kategória: * * * *
1999-ben nyílt meg Szolnok első négycsillagos szállodája. A belváros egyik legcsendesebb utcájában található Hozam Hotel négy egyágyas, három kétágyas szobával és négy apartmannal várja vendégeit. A szobák légkondicionáltak.
Hotel Hozamwww.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Tel.: 06 1 900 9074
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.