UTAZÁSI INFORMÁCIÓK, SZÁLLODÁK GYULÁN - OHB

Nyereményjáték!

magyar változat English version deutsche Version versione italiana version espańol
magyar English deutsch italiano espańol

Gyula

Gyulai turistainformációk, képek, szállodák


Kép megjelenítése A Békés megyében található Gyula élénk idegenforgalmával, gazdag műemlékkincseivel és történelmi múltjával a Dél-Alföld egyik legjelentősebb kulturális központja. A város kellemes klímájával, árnyas parkjaival, nyugalmával ideális hely a pihenésre.

A település 1332-ben már Gyula néven szerepelt, ám nevének eredetére többféle magyarázat is létezik. Az egyik szerint a város, egy Gyula nevű földesuráról kaphatta a nevét, míg a másik szerint a honfoglaló törzsek katonai vezetőjének a tisztségneve rejtőzik mögötte. A város a XIV. században vált a környék központjává, amikor is a nagyhatalmú Maróti János macsói bán idejében megépült a földesúri vár. A középkori Gyula fénypontja Mátyás kora és a XVI. század első fele volt, ekkor az uradalom visszaszállt a királyra, majd annak fiára, Corvin Jánosra, aki Gyulát véglegesen a vármegye székhelyévé tette.

A város legfőbb vonzereje az egykori Almásy kastély természetvédelmi területté nyilvánított ősparkjában létesült, gyógyvízéről is híres Várfürdő. Mellette található Gyula másik legfontosabb látnivalója, a XV. században épült, az ország legépebb gótikus lakópalotájával és kápolnájával rendelkező téglavár. A Gyulai várban, vármúzeum is működik, ahol változatos programokkal várják az érdeklődőket, melyek során érdekes és hiteles utazást tehetnek a középkori vár történelmébe és reneszánsz mindennapjaiba. Emellett a vár udvarán, kitűnő akusztikájának köszönhetően, a nyári rendezvények alkalmával előkelő helyet foglal el a Gyulai Várszínház, melyben 1964 óta rendeznek színházi előadásokat.

Gyula egyik leglátogatottabb nevezetessége az Erkel tér sarkán álló egyemeletes, copf stílusú polgárház, melyben az ország második legrégebbi cukrászdája, az 1840 óta működő Százéves cukrászda található. A szomszédos Ladics-házban pedig, a XIX. és a XX. század vidéki, polgári elitjének életét bemutató kiállítást tekinthetik meg az érdeklődők. A látnivalók közül érdemes még felkeresni Erkel Ferenc szülőházát, amelyben ma múzeum működik, az ikonosztázáról ismert görögkeleti templomot, a Kohán Képtárat, a Ferences romkertet, a vár rondelláját, a város gyönyörű templomait és más műemlékeit.

Az építészeti műemlékek mellett nem szabad megfeledkeznünk Gyula város nevéhez kapcsolódó gasztronómiai különlegességről sem. A híres gyulai kolbászt a helyi hentesmesterek fejlesztették magas színvonalra, mely mára a város védjegyévé vált.
Kép megjelenítése Kép megjelenítése Kép megjelenítése Kép megjelenítése Kép megjelenítése Kép megjelenítése
A város/régió nevezetességei:

* múzeumok * parkok * színházak * termálfürdők * történelmi épületek
Szállodák:

Hungest Hotel Erkel

Kategória: * * *

Hungest Hotel Erkel
Hotel Corvin

Kategória: * * *
A Corvin Hotel Gyula történeti belvárosának szállodája. 22 szobával és 4 apartmannal áll Vendégei rendelkezésére. Az udvarban zárt parkoló található. Méretének előnye a sokak által kedvelt személyes hangvétel.
Hotel Corvin
Aqua Hotel

Kategória: * * *

Aqua Hotelwww.ohb.hu | Írjon nekünk

E-mail:
Tel.: 06 1 900 9074
Fax: 06 1 900 9079

Minden jog fenntartva.